Το θέατρο «Στοά» εγκαινιάζει φέτος δυο κύκλους πολιτισμικής αναζήτησης-συζήτησης με τους θεατές :

* «Αναζητώντας στηρίγματα σε χαλεπούς καιρούς»

* «Γυναίκες στη σκιά της Ιστορίας»

Κλείνοντας 45  χρόνια επί… σκηνής, η  ΣΤΟΑ συνεχίζει με συνέπεια την ποιοτική διαδρομή της στο θέατρο. Τη φετινή περίοδο 2016-2017, παράλληλα με τις παραστάσεις της, εγκαινιάζει  δύο κύκλους πολιτισμικής αναζήτησης-συζήτησης με τους θεατές.

* Ο πρώτος κύκλος με γενικό τίτλο «Αναζητώντας στηρίγματα σε χαλεπούς καιρούς» θα ξεκινήσει από το Νοέμβριο και θα διαρκέσει έως και τον Απρίλιο (δυο φορές το μήνα κάθε Τετάρτη κάθε δεκαπέντε μέρες).

Σε μια εποχής παρακμής και μαρασμού, καταναλωτισμού και φιλοχρηματίας αναζητούνται κάποια αντίδοτα, κάποια στηρίγματα ώστε συνειδητοποιώντας κάποια πράγματα να δούμε την αλήθεια, να πάρουμε θάρρος, έμπνευση, κουράγιο.

Η αυτογνωσία, η ιστορία, η γλώσσα, η παιδεία, η μνήμη, η αγωγή, η παράδοση, η παραγωγικότητα, ο εκσυγχρονισμός, η έλλειψη προτύπων και αξιών είναι μερικά από τα θέματα που θα θιγούν μεταξύ άλλων.  Προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης αλλά και άνθρωποι που δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό αλλά προσφέρουν και δημιουργούν αθόρυβα και ουσιαστικά θα είναι οι ομιλητές (θ’ακολουθεί στο τέλος συζήτηση με το κοινό).

Στα τέλη Οκτωβρίου θ’ανακοινωθούν τα ονόματα των ομιλητών και σε ποιες ημερομηνίες θα είναι έκαστος.

*Ο δεύτερος κύκλος με γενικό τίτλο «Γυναίκες στη σκιά της Ιστορίας» έχει να κάνει με βιβλία-μαρτυρίες κυρίως και  θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο (δυο φορές το μήνα κάθε Δευτέρα κάθε δεκαπέντε μέρες).

Ένα αφιέρωμα στην αθέατη πλευρά της Ιστορίας, φόρος τιμής στις γυναίκες της σκιάς και ιδιαίτερα στον προφορικό πλούτο του λόγου τους.

Γυναίκες στη δίνη της Ιστορίας (κατοχή, εμφύλιος, μεταπολεμικά χρόνια έως σχεδόν τις μέρες μας). Φτώχεια, πείνα, μετανάστευση. Ονειρα, προσδοκίες, διαψεύσεις, περιπλανήσεις. Αντοχή, κουράγιο, αρχοντιά, ελπίδα. Γυναίκες από την Ελλάδα κυρίως αλλά και από άλλες χώρες που αναζητούν μια θέση στον ήλιο και στη μνήμη.

Τα βιβλία και οι συγγραφείς-ομιλητές τους θα ανακοινωθούν το Δεκέμβριο. Η παρουσίασή τους θα γίνεται με τρόπο κατά το δυνατόν θεατρικό με αποσπάσματα που θα διαβάζουν ηθοποιοί, με οπτικό υλικό και μουσική ηχογραφημένη ή ζωντανή ενίοτε. Κι εδώ θα γίνεται συζήτηση των συγγραφέων με το κοινό.

Την επιμέλεια – παρουσίαση των δυο αυτών κύκλων στο θέατρο ΣΤΟΑ θα έχει ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης.